Illustrasjonen viser en dame og ett barn som sitter på gulvet i ett rom. De har en koffert foran seg. I kofferten ligger bøker og bamse.
Aktivitetsplan

Aktivitetsplan for kategori "Familien min"

Temaet om familien min kan føre til morsomme, meningsfylte og spennende samtaler.

Hva må aktiviteten inneholde for at den skal gjennomføres?

For å gjennomføre denne aktiviteten, er det nødvendig med forberedelser. Barnet må få en tom lekekoffert som tas med hjem. Sammen med kofferten sendes det et brev til foreldrene, hvor det opplyses om at barnet skal fylle kofferten med bilder eller gjenstander som representerer familien og hjemmet deres. Her er det bare å la kreativiteten blomstre! Innholdet i kofferten kan inkludere bilder, en minnepenn med lyd- eller videofiler, leker, og lignende. Dette danner grunnlaget for samtaler med barnet om familien og hjemmet deres.

For å gjennomføre aktiviteten må følgende være på plass:

  • Lekekofferten må være fylt.
  • Et tilgjengelig rom med en datamaskin tilgjengelig hvis det er nødvendig med minnepenn, samt to stoler plassert slik at man kan kommunisere med taktile tegn og fokusere på lekekofferten sammen.
  • En høyttaler med telefon tilkoblet.

Mål for aktiviteten:
Bli kjent med taktile tegn for mamma, pappa, lillebror og storebror. 

Arbeidsmåte/aktivitet

Vi går inn i rommet og setter oss ved bordet med kofferten foran oss, og vi sitter på hver vår stol. En aktivitet bør ha en fast start og en fast avslutning. For denne aktiviteten har vi valgt to sanger. For å starte aktiviteten setter vi på sangen "Familien" med Trond Viggo Torgersen på mobilen.

Når sangen er ferdig ser vi på hva som er i lekekofferten og snakker om barnets familie. "Nå skal du og jeg se i lekekofferten din".  Her bruker vi taktile tegn som mamma, pappa, lillebror, storebror og hund. Aktiviteten vil variere basert på barnets initiativ og interesser. Vi følger barnets bevegelser og legger til taktile tegn der det er naturlig.

Avslutningen for denne aktiviteten er en regle kalt "Tak over skapet". 

Deretter snakker vi om at nå er vi ferdig med å leke med lekekofferten og snakke om familien.

Tekst "Tak over hodet"

  • Tak over skapet (Vi finner frem ett teppe)

    Lekekofferten inn i skapet (Vi gjemmer lekekofferten under teppet)

    Sullan sullan loppan lei

    dra din vei! (Vi tar bort teppe og lekekofferten)

Forslag til taktile tegn som kan brukes i denne aktivitetsplanen

Filer til nedlasting - tom aktivitetsplan